Сайт 8-В класса

Харьковской гимназии № 13

Харьковского городского совета Харьковской области

 м. Харків,вул. Благовіщенська 36,
телефон (057) 712-23-42
е-mail: shoo-13@ukr.net

Харчування дітей шкільного віку
Шкільний вік є періодом розвитку людського організму, коли завершується формування скелета і розвиток скелетних м'язів, відбувається різка нейрогормональна перебудова дитячого організму, що лежить в основі статевого дозрівання підлітків, відбуваються якісні зміни в нервово-психологічній сфері, пов'язані з процесом навчання. 
Однією з важливих особливостей дітей шкільного віку є бурхливий ріст і збільшення маси тіла, розумове напруження та витрата енергії, тому для відновлення енерговитрат школярів необхідне раціональне харчування. З цією метою необхідне суворе дотримання режиму харчування 4-5 разів на день. 
Раціональне харчування дітей шкільного віку включає наступні принципи: 
•    відповідність енергетичної цінності харчового раціону добовим енерговитратам школярів; 
•    збалансоване співвідношення харчових речовин у раціоні при співвідношенні білків, жирів, вуглеводів як 1:1:4;
•    широкий асортимент продуктів: різноманітні м’ясні, рибні, молочні,  круп’яні страви, овочі, фрукти - необхідні для забезпечення хімічного складу раціону; 
•    правильна кулінарно-технологічна обробка продуктів з метою збереження біологічної і харчової цінності, високих органолептичних властивостей страв і високої засвоєності харчових речовин. 
Важливе значення має надходження з їжею вуглеводів, які відіграють важливу роль у забезпеченні організму дітей енергією. Тому в харчуванні дітей необхідно приділяти неабияку увагу якісному складу вуглеводів. 
Під час розвитку організму відмічається значна  потреба школярів у вітамінах. 
Потреба школярів  у мінеральних речовинах порівняно висока в зв'язку з інтенсивним ростом і формуванням скелета. Для процесів кістковотворення сприятливим вважається співвідношення кальцію і фосфору. 60-80% вмісту кальцію має забезпечуватися за рахунок молока і молочних продуктів, інші мінеральні речовини надходять в організм у достатній кількості з продуктів тваринного і рослинного походження. 
Набір продуктів для дітей шкільного віку: молоко і молочні продукти, сир напівжирний, сметана, сир твердий, м'ясо, риба, яйце, хліб пшеничний, житній, борошно пшеничне, макаронні вироби, крупи, бобові, цукор і кондитерські вироби, масло вершкове, олія, картопля, овочі, фрукти свіжі чи сік, сухофрукти, кавовий напій, чай, дріжджі, желатин, сіль. 
Школярі мають одержувати 5-разове харчування.

 

Режим харчування дітей шкільного віку:
7.00-7.30 - 1-й сніданок - 15% (чай, хліб з маслом) 
11.00-11.30 - 2-й сніданок - 20% (каша, кавовий напій) 
14.00-14.30 - обід - 35% (салат, суп, м’ясна котлета, гарнір, компот, хліб) 
16.30-17.00 - підвечірок - 10% (кефір, печивом)                                               19.30-20.00 - вечеря - 20 % (овочева страва, хліб, чай) 
Таким чином, суворе дотримання режиму харчування дітей є надзвичайно важливим фактором для нормального росту та розвитку підростаючого покоління, а тому це питання потрібно вирішувати не тільки батькам та медикам, але й державним установам.

Дитячий лікар-гастроентеролог Черкаської міської дитячої лікарні Боєва О.Г.

Джерело

http://medstatcher.at.ua